2010. augusztus 16., hétfő

Lance Hindstrong



A fővárosi kerékpárosok közül ő a legnagyobb marha. Sokat tett azért, hogy a nem bicikliző budapestiek nagy része ma már igazán utálja a bicikliző néhány százalékot. Bizonytalanul egyensúlyozza marha nagy testét a minden extrával felszerelt, többszázezret érő biciklijén. Éppen ezért soha nem merészkedik úttestre vagy kerékpárútra, hanem mindig a járdán teker. Annyira bénán néz ki a drótszamáron, hogy ma már a pesti aszfaltszleng nem azt mondja, ül, mint majom a köszörűkövön, hanem azt, ül, mint marha a biciklin.

A város utcáin kizárólag a járdán száguldozva közlekedik. Mivel széles teste és ügyetlensége szinte lehetetlenné teszi, hogy szlalomozzon, mindig nyílegyenesen közlekedik. Pontosan tudja, többszáz kilójával bárkit elsodor, így hát a gyalogosok fürgeségén múlik megússzák-e. „Vezetéstechnikáját” egy görögországi nyaralás során tökéletesítette, azóta a sarkon is lassítás nélkül, de hangos csengőszóval kanyarodik be. Kisgyerekes szülők és kutyatulajdonosok százait tartja rettegésben.

Vállán átvetett bicikliláncát is sokan megismerték már. Ha valamiért meg kell állnia a biciklivel, mindig gondosan odaláncolja kedvencét. Persze soha nem kerékpártárolóhoz, hanem kerthelyiségek kerítéséhez, közlekedési táblákhoz, esetleg üzletek rácsaihoz. Lehetőleg úgy, hogy minél jobban akadályozza a közlekedést.

Az autósok is rettegnek tőle. Nagy sebességgel ütközve akár komoly sérüléseket is tud okozni egy-egy autósnak, akik egyébként is igyekeznek nagy ívben elkerülni. Ha néha lemerészkedik ugyanis az úttestre, feltétlenül az úttest közepén teker, az őt kikerülő autósok pedig nem lehetnek biztosak abban, nem rántja-e feléjük a kormányt. Ha ütközik, mindig ügyetlenségre hivatkozik, sosem ismeri el a szándékosságot. Viszont azonnal feljelentést tesz az őt „elgázoló” autós ellen, a sofőr ártatlansága pedig rendszerint többhavi Canossa-járás után derül ki. Állítólag otthon komoly gyűjteménye van az általa letört autótükrökből is.

Nem tudni, kinek okoz nagyobb kárt, az elgázolt gyalogosoknak, a meghurcolt autósoknak vagy azoknak a kerékpárosoknak, akik szeretnének normálisan közlekedni kétkerekűjükön Budapesten.

Dühös gyalogosok több akciót is indítottak megzabolázására, de ma már kerékpárosok is szervezkednek ellene. Az első akciót Piriska néni, a Piac tér legöregebb milimárija indította el. Bottal közlekedő vásárlóit rávette, próbáljanak meg a bottal a rémkerékpáros küllői közé nyúlni, tönkretéve így a bringát. Sajnos (vagy szerencsére) nem jártak sikerrel, a nyolcvanéves nénikék nem voltak elég fürgék. Az eddigi legsikeresebb az a weboldal, amely Hindstrong útvonalát jelöli. Egy bátor gyalogos azért üttette el magát vele, hogy elég közel kerüljön a hírhedt drótszamárhoz és észrevétlenül egy érzékelőt helyezzen el rajta. Az ebből származó jeleket fogja vevőberendezések sora a városban, a jeleket egy szerverre továbbítják, így on-line követhető pillanatnyi mozgása. Tisztára olyan, mint egy kémfilm!

És hogy miért nem lehet egyszerűen kitiltani őt az utcákról? Hiszen a városi biciklizéshez nem kell sem jogosítvány, sem rendszám. Egy elég gyorsan tekerő bringást pedig nincs rendőr, aki elkapna. Továbbra is ül, mint marha a biciklin, és árt. Sokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése