2010. augusztus 9., hétfő

Telehasú császármadár paprikásan

Hozzávalók 6 személyre:
6 konyhakész császármadár
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröhagyma
só, őrölt bors, majoránna
2 szelet kenyér
1 tojás
6-8 evőkanál olaj
1 kis darab zeller
1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér
1 paradicsom
1 púpozott evőkanál pirospaprika
fehérbor
a tetejére: 1 kis csokor petrezselyem
a tálaláshoz 12 szelet kenyér

Elkészítés:
A császármadarat vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és egy keveset belőle a madár összevágott belsőségeivel megpirítunk. Megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával fűszerezzük, majd az áztatott és kifacsart kenyérrel meg a tojással összegyúrjuk. A madarak hasüregébe töltjük (ezért „telehasú”). Zsineggel megkötözzük, egy kevés forró zsiradékon körös-körül megpirítjuk. Félretesszük, zsírjában a többi hagymát és a felaprított zöldségeket megpirítjuk, beledobjuk a paradicsomot, meghintjük a pirospaprikával, a borral felöntjük. Néhány percnyi forralás után belerakjuk a madarakat és puhára pároljuk. Táláskor a szárnyasokat félbevágjuk, egy-egy pirítósra fektetjük, átszűrt levével leöntjük. Csicsókából chips illik köretnek hozzá.
Szabó Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke receptje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése