2010. augusztus 7., szombat

Gordon Rumsteak



Ősi skót felföldi marha családból származó rokonom, mint a húsmarhák családjának illusztris képviselője. Eredetileg focistának készült, ám mivel marha lassú és ügyetlen volt, esélye sem volt arra, hogy bekerüljön bármelyik jobb nagy-britanniai csapatba. Két választási lehetősége volt: vagy megtanul magyarul és egy magyar focicsapatban játszik tovább, vagy már karrier után néz. A pályaválasztás tekintetében egy kicsit tanácstalan volt, de amikor végiggondolta, mit is szeret igazán, rájött, hogy marhára szeret enni. Így nem is eshetett másra a választása, mint a gasztronómiára.
Életét részben annak szentelte, hogy megtanítsa az angolokat főzni, ami szinte lehetetlennek tűnő feladat. A legendák szerint az angoloknak is valaha volt valódi konyhaművészetük, melynek nyomai még ma is fellehetők a brit pubok ételkínálatában. Ám amikor népszerűvé váltak a puritanizmus törekvései, a jó étel élvezetét bűnnek tekintették, így elkezdték az ételeket finom fűszerek nélkül és félig nyersen feltálalni. A skót húsmarhák klánjai számára ez volt a történelem legsötétebb korszaka. Ugyanis az egyetlen étel, amely különösebb fűszerezés nélkül és félig készen is ízletesnek bizonyult, épp a marhasült volt. Így a puritán elveket megsérteni nem akaró, ám hasukat szerető emberek tizedelni kezdték e nemes állatokat a bűnös élvezetek érdekében. Minden más étel receptje viszont mintha áldozatul esett volna egy amnézia-járványnak. Amikor ismét elfogadottá váltak a kulináris élvezetek, élelmes francia séfek szállták meg a brit szigeteket. Aztán jöttek a kínaiak, az indiaiak, az olaszok… és a brit konyha nagyrészt kihalt.

Gordon Ramsteak ma számos étterem tulajdonosa, londoni éttermei mellett Olaszországban, Franciaországban és Írországban is vannak érdekeltségei. Otthonosan mozog nem csak a francia, az olasz, a thai, az indiai, a spanyol, az amerikai, a görög és persze a brit konyhaművészetben. Több vendéglője is elnyerte a legmagasabb gasztronómiai elismeréseket, többek között tizenhárom Boeuf-oeug csillag büszke tulajdonosa.

Jellegzetes vöröses színű, a skót felföldi marhákra jellemző sörényét azonban a világ minden részén ismerik ma már, hiszen múúú-lhatatlan érdemeket szerzett tévés séfként abban, hogy megtanítsa az embereket marhahús nélkül élni. Tévésorozatai közül a leghíresebb, amelynek részlete blogbejegyzésem illusztrációja is, a Grillezzünk mindent, ami nem M-mel kezdődik. Az interneten is fellelhető receptjeinek két fő jellemzője, hogy marha finomak és hogy még véletlenül sem tartalmaznak marhahúst. Leghíresebb receptje a Kék Gordon (franciásan Gordon Bleu) csupa zöldségből készül, olyan speciális fűszerezéssel, hogy megfelelő idejű sütés után azok színe leginkább a hupikék törpikék színére emlékeztet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése